Stockholmsbörsen vänder initialt upp från översålda nivåer

Efter den negativa gapöppningen på Stockholmsbörsen igår, ner till stödet vid 885 fick vi några timmars uppgång till motståndet vid 900 innan säljarna åter tog över. Stängningen vid 887 innebar i det närmaste oförändrad nivå mot måndagsstängningen. Från torsdagens högsta till gårdagens lägsta var nedgången 9,4 procent! Av de 65 aktier jag dagligen går igenom steg 30, 34 backade och Investor B stängde på samma kurs som i måndags. Sämst gick ABB med en nedgång på 4,4 procent och bäst gick Lundin Petroleum efter höjda rekommendationer med en stängning på 4,9 procent högre än i måndags. Omsättningen uppgick till 17 miljarder kronor vilket var 9 procent högre än snittet.

HM B var före Atlas Copco A och ABB de högst omsatta aktierna på tisdagsbörsen. HM och Atco steg 1,8 respektive 1,2 procent. Zürich-baserade ABB tappade däremot 4,4 procent till 122,00 kronor.

Bästa sektor under tisdagen blev energi följt av IT. Sämst gick det för finans och verkstad som med nedgångar på 1,1 respektive 0,9 procent var de enda sektorer som stängde på minus.

VIX (fear index) steg i går med 9,1 procent till 37 vilket motsvarade börsnedgången. Osäkerheten är fortsatt stor och den allt tajtare formationen i VIX-diagrammet kommer med stor sannolikhet snart att resultera i ett utbrott. Om det blir upp- eller ner är omöjligt att sia om även om vågskålen väger över för ett utbrott uppåt, vilket innebär att motsvarande utbrott sker på nedsidan hos börsindexen. Det är alltså fortfarande påtagligt skakigt och det gäller att inte bli kaxig varken under upp- eller nedgångsfaserna. Tassa fram med små positioner och var beredd på tvära kast!

Dollarn noteras nu på morgonen i 6,44 mot kronan vilket kan jämföras 6,47 igår morse. Det är små förändringar mot euron, även om dollarn stigit marginellt mot euron sedan i fredags. Just nu noteras valutaparet USD/EUR i 0,71 (även i går morse 0,71). Lågvollaläget i USD/EUR är mycket intressant och jag väntar spänt på utbrottet från denna formation. Vid 0,72 hittar vi toppen i konsolideringen. 

Råoljepriset (Brent) noterades vid igår morse i 110,6 dollar per fat men den sena uppgången på de amerikanska börserna och rallystämningen på de asiatiska börserna nu på morgonen har fått oljepriset att stiga till 113 dollar per fat när detta skrivs. 

Guldpriset visar dock fortfarande tydligt att osäkerheten är fortsatt stor. Flykten till den ”säkrare valutan guld” är tydlig. I går morse kostade ett uns guld 1904 dollar och idag på morgonen noteras ett uns i 1874 dollar men nedgången är trots allt än så länge marginell med tanke på den senate tidens parabolikliknande uppgång. 

Silverpriset har stigit rejält sedan igår morse då ett uns kostade 43,1 dollar till nuvarande notering kring 41,9 dollar per uns.

Den tioåriga amerikanska obligationsräntan föll med 1 punkt till 1,97 procent igår. 

Efter de senaste dagarnas kraftiga nedställ på Stockholmsbörsen har det åter skapats spänningar i diagrammen. Igår bildades en doji som innebär att stängningen sker på samma nivå som öppningen. Formationen kallas för en Bullish Doji Star och är en effektiv vändningsformation, speciellt efter en brant nedgång då många som gått kort sitter med bra vinster. När dessa blankare nu blir utstoppade kommer det att driva på kursen (kan bli rejält) tills spänningen åter minskar. Skulle toppen vid 966/970 tas ut kan vi börja leta efter köplägen men alla vändningar vid någon av motståndsnivåerna nedan (innan 966/970) kan vara bra lägen för att börja (smått) skala in sig i nya blankningar. 

Motstånd: 900 / 912 / 927 / 936 / 961 / 966 / 970
Stöd: 874 / 860 / 851 / 838 / 814

Riksbanken lämnar förmodligen reporäntan oförändrad, åtminstone om man får tro experterna. e24, DN, SVD, VA

I Schweiz meddelade centralbanken att en minimiväxelkurs på 1,20 euro per franc
införs
för att motverka en massiv övervärdering av den inhemska valutan. Schweizerfrancen försvagades på beskedet medan Zürichbörsen steg 4,4 procent.

Eftergiften och flörten mot MP och det korkade förslaget att sänka restaurangmomsen har i Finland visat sig bli en flopp. Det visar sig att 2/3 av den sänkta momsen hamnade i restaurangägarnas fickor istället för att resultera i sänkta priser och fler anställningar. Det finns väl bättre åtgärder och framförallt bättre tider då det lämpar sig att stimulera jobb åt den yngre delen av befolkningen.

Priset för att försäkra sig mot inställda skuldbetalningar i syd- och västeuropa har rusat i höjden. Klokt av Finland att stå upp för att kräva säkerhet för eventuella lån, vem vill låna ut pengar till någon som förmodligen ställer in betalningarna?

På sydeuropeiskat manér protesterar miljontals italienare mot regeringens nödvändiga sparpaket. Bra och konstruktivt! Sätt er på arslet och tjura när inte bidragen räcker, jobba sig ur krisen är ju inget alternativ. Mest bidrag och störst förluster – samband?!?!?

Jag brukar hänvisa till fraktraterna som en säker konjunkturindikator. När efterfrågan på frakter minskar är det tydligt att försäljning och byggnationer är på väg att avta. Fraktraterna för stortonnage har rasat ned mot noll och marknadsvärdena för supertankers har närmat sig skrotvärdet. Det är den minsta skillnaden mellan skrotvärde och marknadsvärde sedan 1980-talet. Det kan drabba Nordea hårt som är kreditgivare åt många fraktbolag.

Idag rapporterar Clas Ohlson klockan 08:00

Nibe håller kapitalmarknadsdag, men kommer troligen att säga att de inte påverkas av omvärlden, även om nybyggnation och lånesituationen i allra högsta grad påverkar Nibe. Kommer de att avyttra tvättmaskinsdelen hos nyförvärvet? Bibehållna mål inför 2012 är nog att vänta från finanschefen. Även om vi får en kortsiktig uppstuds (några dagar) är jag fortsatt skeptisk till aktien på nuvarande nivåer.

Även Securitas håller kapitalmarknadsdag och det är klokt att parkera aktien på avbytarbänken under en utdragen tid.

Håll koll på följande tider:
– Storbritannien: BRC priser detaljhandeln augusti kl 1.01 (+2,7% aug 2011 mot aug 2010)
– BOJ: räntebesked (som väntat oförändrad)
– Estland: KPI augusti kl 7.00 (0,3% i aug mot maj)
– Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk uppföljning kl 9.30
– Storbritannien: industriproduktion juli kl 10.30
– Tyskland: industriproduktion juli kl 12.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
– BOC: räntebesked kl 15.00
– Fed: Beige Book kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
– Storbritannien: NIESR BNP-estimat augusti

Trots uppgången under större delen av dagen lyckades inte de amerikanska börserna täppa till den negativa gapöppningen. Även om mycket av nedgången kan skyllas på den europeiska och amerikanska skuldkrisen anser jag att ”lagget” som uppstod under måndagen när USA-börserna hölls stängda på grunda av Labour Day var den primära orsaken till att börserna stängde rött. Obama kommer troligen under torsdagen att presentera ett ”jobbpaket” som kommer att kosta 300 miljarder USD under 2012 för att minska arbetslösheten och stärka efterfrågan… S&P 500 stängde på 1165,24 vilket motsvarade en nedgång med 0,74 procent. Totalt omsattes 3,3 miljarder aktier vilket var 8 procent fler än snittet. e24, DN, DN, VA

S&P 500 inför onsdagen: Den positiva stängningen där volymen tilltog under den senare handeln har goda förutsättningar att prägla torsdagens inledning. Det finns gott om motstånd på vägen upp mot förra veckans högsta vid 1231. Så länge kursen befinner sig mellan 1231 på ovansidan och 1101 på nedsidan skall vi vara beredda på tvära kast när nivåerna närmar sig. Vi får sälj- och köpsignaler på medellång sikt i riktning med utbrottet från konsolideringen. För tillfället är det lurigt att övernatta.

Motstånd: 1179 / 1194 / 1200 / 1208 / 1227 / 1231 / 1261
Stöd: 1146 / 1140 / 1126 / 1121 / 1101 / 1092 / 1058

Det är breda uppgångar i Asien nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 1,9 procent och i Taiwan och Australien är det uppgångar på nästan 2,5 procent. Honda Motors ökade 2,0 procent och Toyota steg 3,3 procent i Tokyo. Samsung Electronics rusade med 6,2 procent på den Sydkoreanska börsen. Stigande råvarupriser gav stöd till gruvbolagen. BHP Billiton och Rio Tinto avancerade 3,6 respektive 2,9 procent i
Sydney. I Kina är det däremot lugnare och där pendlar kurserna kring nollstrecket.

Börserna får stöd av ett starkare amerikanskt inköpschefsindex för tjänstesektorn än väntat och stigande råvarupriser samt en svagare yen. DN, VA

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar